2015. július 14., kedd

Reign (Az uralkodónő): A második évadról

Összességében nagy csalódás volt a teljes második évad!

A Mikaelson testvérek után gondoltam maradok a kedvenc csatornám kínálatánál, és megnézem a Reign idei évadát, amelyben sajnos nem kicsit kellett csalódnom. Nagy lelkesedéssel vágtam neki a darának, hiszen az első évad mindenféle szempontból tökéletes volt, ezért is sajnálom, amit le kell  most írnom, de néha már majdhogynem kínszenvedés végignézni egyes részeket a második évadból. Hiába volt a legtöbb szál érdekes, a nagyját sikerült a végtelenségig elhúzni, amivel csak azt érték el nálam a készítők, hogy egyszer-kétszer bizony már ott tartottam, megállítom a részt (kb. a közepénél) mert annyira vontatott volt az egész... Mindezek után már csak hab a tortán a szerelmi szálakat alaposan összekuszálása, rosszabb esetben pedig tönkre is tették egy-egy kapcsolatot. Ettől függetlenül látok még esélyt a javulásra a harmadik évadban, de ne szaladjunk annyira előre.

Spoileresen folytatom a továbbiakban.


Még mielőtt bármi konkrétumra kitérnék, azt még egyszer kihangsúlyoznám, hogy a legtöbb ötlet/szál nagyon tetszett, csak sajnos túlságosan sok idő volt mire minden kibontakozott. Az évad elején érdekes volt a pestises, majd az ebből adódó élelmiszer hiányos szál, valamiért mégsem kötött le túlságosan. Catherine beszólásai azonban még ezt a helyzetet is egyértelműen megmentették. Egyszerűen nem tudok betelni a karakterrel, annyira zseniális úgy, ahogy van. Tartottam attól, hogy Henry király halálával háttérbe fog majd szorulni a karakter, ám szerencsére nem így történt, a szellemes szálért pedig jár a dicséret az íróknak. Pláne azért, mert a végén elmagyarázták, hogy szó sincs itt semmiféle természetfeletti eseményekről, hanem a méreg okozta a hallucinációt. Őszintén szólva örülök annak, hogy megmaradt a sorozat a realitás talaján, jobban mondva nem merültek el még jobban a túlvilági-misztikus eseményekben, ebből pont elég a látnok Delphine valamint Nostradamus jóslatai, aki egyébként nagyon kevésszer láthattunk idén, de valójában nem is tűnt fel a hiánya, csak miután az évadzáró epizódban ismét feltűnt.

A legtöbb karakter sorsa nagy változásokon ment keresztül, ezt legjobban Mary-n lehetne illusztrálni aki bizony megjárta a poklot és mennyet is. Először is, minden tiszteletem az írók előtt, amiért képesek voltak beleszőni a sztoriba a megerőszakolás témát, Adelaide Kane előtt pedig le a kalappal, amiért ennyire élethűen tudta eljátszani az egész kimenetelét, valamint azt követő jeleneteket, amelyekben próbálta feldolgozni és továbblépni a traumán. Még az is érthető volt valamilyen szinten, ahogyan szépen lassan egymásra talált Francis unokatestvérével Condé-val, az ebből adódó jelenetek kapcsán azonban mintha felcserélődtek volna a szerepek Francis és Mary között, hiszen tavaly Francis került közelebbi kapcsolatba Lola-val, ennek köszönhető a baba. Az első évad alatt megismert Mary-ből sosem gondoltam volna, hogy egyszer ő fogja kezdeményezni a külön életet, ám megtörtént, ami elsőre tetszett, ám szerintem túlságosan sokáig elhúzták ezt az egészet. Lényegében amíg az évad első fele több kisebb történetből és annak következményéből épült fel, addig a második fele inkább Mary és Condé kapcsolatára épült, valamint az angol királynő, Elizabeth is nagy szerepet játszott az események alakulásában, igaz csak közvetve.


Ahogy azt a bevezetőben is említettem, a szerelmi szálak is rengeteget változtak a mellékszereplők esetében is, akadtak pozitív lépések, ám voltak olyan párok, melyek szétmenésének nem igazán örültem. Greer és Leith újbóli egymásra találásának nagyon örültem, pláne, hogy Greer kapott egy igencsak érdekes külön történetet, ami tele volt vicces és néha kínos szituációkkal. A végén sajnos ismételten szétment a páros, ám szerintem fogjuk mi még őket együtt látni. :) Kenna és Sebastian különválásának viszont egyáltalán nem örültem, hiszen annyira különleges volt a sztorijuk, ahogyan egymás mellett kikötöttek, nem értem miért kellett elrontani ezt az egészet.


Az új évad új szereplőket is hozott, akik közül majdnem mindenkit sikerült megkedvelnem, ám Narcisse kapcsán még mindig nem tudom eldönteni, kedvelem-e a karakter vagy sem, hiszen rendkívül bonyolult a jelleme. Egyrészt elítélem azért, amiért Francis-t zsarolta, másrészt viszont látszott rajta, hogy ő nem feltétlenül negatív karakter, főleg amikor Lola-val volt kettesben. Kíváncsi vagyok, hogy viszont láthatjuk-e majd a harmadik évadban, és ha igen, akkor pontosan mit is találnak majd ki neki az írók. Catherine ugyebár elment, így adott az esély, hogy összejöhessen Lola-val.

Értékelés: 6/10.
Mindent összevetve hiába lett egy picit negatív hangulata a kritikának, én bizony csakis a pozitív részekre fogok visszagondolni, ettől függetlenül hat pontnál többet nem tudok adni. Nagyon remélem, hogy a harmadik évadban összeszedik magukat az írók, és visszatér a sorozat a helyes vágányra, amire minden esély megvan, hiszen Elizabeth és Catherine szövetségese fenomenális lehet, valamint Francis úgymond haláltusája is tartogathat még meglepetéseket. Ám hiába minden igyekezet, ha a nézettség nem fog javulni, akkor könnyen lehet, hogy a harmadik évad lesz a Reign utolsó felvonása. Remélem a jó sztori mellett a nézettség is javulni fog majd az időpontváltással.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés