2015. május 2., szombat

Helyzetjelentés: ABC

Az ABC is eléggé bajban van.
Új Cikksorozatot indítok a blogon, amelyben be fogok számolni az Amerikai országos csatornák sorozatainak állapotáról, hogy pontosan melyek vannak már berendelve az újabb szezonra, melyeket kaszáltak időközben, valamint azt is megsaccolom, hogy mely szériák vannak biztonságban, vagyis a 2015/2016-os évadban is számíthatunk-e új részekre, avagy sem.
A Cikksorozat további részei: ABC - FOX  - The CW

Akárcsak itthon, úgy Amerikában is egyre csak hanyatlik a televíziózás, ez pedig természetesen az internet drasztikus fejlődésének is betudható. Az ABC tíz évvel ezelőtt a Született Feleségekkel simán elért akár 28 milliós (!!) nézettséget is, addig ma már örülni lehet annak, ha 10 milliónál többen nézek egy sorozatot, nem beszélve a kereskedelmileg fontos 18-49-es korosztályról. Az elemzést követően elmondható, hogy azért az ABC még mindig nincs olyan rossz helyzetben, mint a FOX (sorozatai nézettsége tavalyhoz képest majdnem a felére zuhant), de ha így folytatja tovább, akkor hamarosan egy kalap alá vehetjük a két csatornát...

És akkor most már jöjjenek a sorozatok:


AMERICAN CRIME
Kicsivel több, mint egy hónapja mutatkozott be a sorozat, és a hatodik részre elvesztette nézői felét, ráadásul a legutóbbi epizód majdhogynem ugyanakkora nézettséget ért el, mint a Revenge negyedik évada, sőt 18-49-ben rosszabbul teljesített, így a Revenge kaszája után nagyon nem látok esélyt egy második évadra. Bár még nem volt szerencsém a pilothoz, Felicity Huffman miatt nagyon sajnálom, hogy nem haraptak rá a nézők...

Berendelési esély: 10 %



BLACK-ISH
Össznézettségben egész jól megtartja a Modern Family számait, ahogy a 18-49-es kategória sem olyan vészes, ráadásul, amikor nem volt Modern Family, akkor sem esett túlzottan vissza a nézettsége, így jelen pillanatban szerintem igenis sok esély van a második évadra.

Berendelési esély: 60 %



CASTLE
Teljes lakosság körében még mindig egész jó számokat hoz a sorozat, ám a kereskedelmileg fontos 18-49-es korosztályban már kevésbe, ráadásul a színészek szerződése is lejár a hetedik évad végén és még a bűvös századik epizódot is elérte már a sorozat, így ha csak ezeket a tényeket nézzük, akkor eléggé nagy kérdés, hogy lesz-e nyolcadik évad, ám a címszereplő, Nathan Fillion már benne van a folytatásban, így minden bizonnyal a következő évadban is lesz Castle.

Berendelési esély: 70 %



CRISTELA
Az ősszel induló pilotok közül a kedvenc vígjátékom egyértelműen a Cristela volt, és azt kell, hogy mondjam, az eddig pilotok alapján még mindig Cristela Alonzo sorozata a favorit nálam. Sajnos az amerikai nézőknek már kevésbé jött be ez a könnyedebb típusú comedy, ráadásul az évadzáró epizódre sem tértek vissza a nézők. Ugyancsak azt tudom mondani, mint az American Crime esetén: ha ilyen eredmények mellett kaszálták a Revenge-t, akkor sajnos nem sok esélye van a Cristela-nak sem a túlélésre. Cristela Alonzo sem nyilatkozott másképp a blogján, amit itt találhattok meg, természetesen angolul.

Berendelési esély: 20 %



FOREVER
Hasonló számokat produkál, mint a Cristela, azonban felvezetéssel jobban megtudja tartani a nézettséget, mint a Cristela, így ha választani kellene a két széria közül egyértelműen a Forever-nek van nagyobb esélye a második évadra. Azért azt ne felejtsük el, hogy az őszi adatokhoz képest érezhetően kevesen nézik a szériát. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan fog dönteni a vezetőség. Úgy érzem lesznek még itt meglepetések...

Berendelési esély: 30 %



FRESH OFF THE BOAT
A sorozat nagyon szépen nyitott Februárban, és végig elég stabil volt a nézettsége, így szerintem nagyon is esélyes az a második évad. A pilothoz már nekem is volt szerencsém, egész bejött, így természetesen mindenképpen belenézek majd valamikor a folytatásba is.

Berendelési esély: 80 %



GALAVANT
A pilothoz képest az évadzáró epizódra majdhogynem a nézők fele lemorzsolódott, azonban a különleges tematikája miatt simán eltudok képzelni akár több évadot is belőle, ugyanúgy nyolc résszel, ha más miatt nem is, hát helykitöltő szerepnek tökéletes lehet.

Berendelési esély: 50 %




GREYS ANATOMY (A GRACE KLINIKA)

Ahogy az várható volt, Patrik Dempsey távozása miatt igencsak megugrott az egyébként is még igencsak szép számokat hozó sorozat nézettsége, ráadásul ha jól tudom, a legtöbb szereplő benne van a folytatásban, így nem tudok elképzelni olyan okot, amiért az ABC kaszálná a sorozatot.

Berendelési esély: 90 %




HOW TO GET AWAY WITH MURDER (HOGYAN ÚSSZUNK MEG EGY GYILKOSSÁGOT?)
Hivatalosan még nem lett berendelve a második évad, hiszen a többi csatornához képest az ABC szereti kivárni az Upfronts-ot, ám mivel a készítők és a csatorna is folyamatosan azt hirdetik, hogy a sorozat ősszel visszatér, ráadásul a forgatásokat már elkezdték, így biztosan lesz második évad. Meg aztán a nézettség is ezt indokolja. :)

Berendelési esély: 100 %




LAST MAN STANDING (APA CSAK EGY VAN)
Tim Allen sorozata 2011-ben több mint 13 millós nézettséggel nyitott, azóta pedig bár a felére csökkent a nézettség, mégis remekül tudta tartani a számokat, és az szerintem mindent elmond, hogy a hatmilliós nézettség ma igenis szép számnak számít - na ennyit csökkent a nézettség, de nem csak az ABC-n, hanem a legtöbb csatornán - így természetesen nagyon is esélyes az az ötödik évad. Ja, és nem feledni, hogy itthon a napokban fog debütálni a sorozat a FilmCafé csatornán.

Berendelési esély: 80 %




MANHATTAN LOVE STORY
A 2015-2016-os évad első kaszája a sorozathoz köthető a rendkívül gyenge nézettség miatt már a negyedik rész után lekerült a képernyőről. Szerencsére azóta a netre felkerült az elkészült tizenegy rész, remélem felirat is készül hozzá előbb-utóbb, ugyanis a pilot annyira elnyerte a tetszésemet, hogy tuti megnézem valamikor azt a tíz részt.




MARVEL'S AGENT CARTER
A többi sorozat nézettségét elemezve rájöttem, hogy mostanában az ABC igenis bajban van a 18-49-es korosztállyal, az elmúlt évekhez képest itt tapasztalható a legjobban a nézettségcsökkenés, éppen ezért, mivel az Agent Carter egész jó számot ért el-e téren (1,3-as ratting), simán eltudok képzelni egy ugyancsak nyolc részes második évadot, amit bármikor bevethet majd a csatorna. Úgy érzem (legalábbis a számok ezt sugallják), hogy a Galavant és Agent Carter közül valamelyik biztosan megmenekül majd. A kérdés már csak az, hogy melyik.

Berendelési esély: 50 %




MARVEL'S AGENTS OF S.H.I.E.L.D. (A SHIELD ÜGYNÖKEI)
Bár az első évadhoz képest egy kicsit apadt a nézettsége, ám hiába rozz össznézettségben kb. ugyanakkora számokat, mint a Cristela, ha a 18-49-es korosztályban majdnem dupla annyit ér el, meg aztán mivel a Marvel-es sorozatról van szó, nehezen tudom elképzelni, hogy az ABC kaszálná a sorozatot.

Berendelési esély: 75 %




MODERN FAMILY (MODERN CSALÁD/EGY RÉM MODERN CSALÁD)
Össznézettségben még mindig kimagasló számokat hoz, ahogy a 18-49-es korosztályra sem lehet panasz. Az ABC egyik húzósorozata kétségkívül a Modern Family, ezért is esélytelen, hogy kaszát kapna, pláne, hogy a színészek szerződése csak a hetedik évad végén jár le...

Berendelési esély: 100 %




NASHVILLE
A sorozat a harmadik évada alatt aránylag stabilan megtartotta a nézőtáborát, ám nagyon szembetűnő, hogy évről-évre egyre csak csökken a nézettség. Ennek ellenére egy negyedik évad szerintem még biztos, ám nem lennék meglepve, ha előre bejelentenék, hogy az lesz egyben az utolsó is. Az biztos, hogy jövőre már aggódhatnak a rajongók a sorozat sorsa miatt.

Berendelési esély: 65 %




ONCE UPON A TIME (EGYSZER VOLT, HOL NEM VOLT)
Hivatalos berendelésről szóló hírt még nem találtam, mégis azt olvastam egy-két portálon, hogy már be van rendelve az ötödik évad. Amíg hivatalosan meg nem erősítik ezt a tényt, addig nem hiszem el, de az tény, hogy még mindig egész jól teljesít, így nézettség szempontjából én sem hiszem, hogy kaszát kapna a sorozat.

Berendelési esély: 90 %




REVENGE (BOSSZÚ)

A kezdeti tíz milliós nézettség már rég a múlté, ma már annak is örülni lehetett, ha legalább négy milliós nézettséget elért a sorozat, éppen ezért nem ért véletlenül a kasza híre. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem reménykedtem egy ötödik évadban, de ahogy a készítő is nyilatkozta, az újabb évad csak egy nagy reboot-olás során valósulhatott volna meg, az ABC fejeseinek pedig nem tetszett a felvázolt ötlet. A sorozat tehát négy évad után véget ér, és szerencsére lezárást fog kapni, bár lesz egy apró cliffhanger, de reménykedjünk benne, hogy tényleg apró lesz...




SCANDAL (BOTRÁNY)

Bár a 18-49-es korosztályban lenne hova javulni, össznézettségileg még mindig nagyon a toppon van a sorozat, Shonda Rhimes cége tudhat valamit. :) Viccet félretéve, nem látom okát, miért ne rendelné be az ABC a soron következő, ötödik évadot.

Berendelési esély: 90 %



SECRETS AND LIES US

A Once Upon a Time nézettségét nagyon szépen megtartja a sorozat, a többi újonchoz képest az ötmilliós össznézettség igen szép teljesítmény, úgyhogy nem látom okát a folytatásnak. A kérdés már csak az, hogy a koncepció alapján van-e még annyi sztori a sorozatban, amiért érdemes a második évad. Na meg persze az sem elhanyagolható tény, hogy vajon mennyi pilotot rendel be a csatorna a következő szezonra, vagyis mennyi szabad helyet kell nekik biztosítani...

Berendelési esély: 60 %



SELFIE

A látottak után egyáltalán nem lepett meg az, hogy a nézők nem haraptak rá a sorozatra, hiszen a koncepció alapján sokkal jobbra számítottam. Az egyre csak csökkenő nézettség miatt természetesen az ABC hamar kaszálta a sorozatot, ám a Manhattan Love Story-val kapcsolatban annyi előnye volt, hogy a leforgatott tizenhárom epizód megszakítás nélkül adásba került.




THE GOLDBERGS

A Szerdai igencsak az ABC napja is, hiszen az ekkor képernyőn lévő sorozatai egész jó számokat hoznak, köztük a The Goldbergs is. Igencsak említésre méltó, hogy az első évad második feléhez képest mennyit javult a második évad nézettsége. Ilyen számok mellett biztos a harmadik évad. Ha netalántán valamit mégis kaszálni kényszerül a csatorna, akkor valószínűleg a Nashville fog kihullani az ötösfogatból.

Berendelési esély: 80 %




THE MIDDLE (A SEMMI KÖZEPÉN/CSALÁDOM ÉS EGYÉB EMBERFAJTÁK)

A hatodik évad ellenére még igencsak szép számokat hoz a széria, így ha csak a nézettséget nézzük, akkor egyértelmű lenne a folytatás, azonban a színészek szerződése az évad végén lejár, és kérdés az, hogy milyen áron lehetne meghosszabbítani. Jelen pillanatban tehát minden azon múlik, hogy sikerül-e megegyezni a színészekkel, avagy sem.

Berendelési esély: 70 %


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Keresés